Десетки населени места останаха без телевизия и интернет след спецакция

0
552
Явор Колев

Десетки населени места останаха без телевизия и интернет след съвместна специализирана акция на МВР, НАП, КРС, под ръководството напрокуратурата.

Обект на акцията са били 5 кабелни оператора от Южна България, който, по думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, разпространявали ТВ-програми нелегално. При акциите в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Петрич, Сандански, Дупница и Благоевград били установени 70 000 потребители в „сивия“ сектор, чрез които кабелните оператори укривали и данъци. Три от големите разпространители на телевизионно съдържание пък били ощетени с около 10,5 млн. лева.

В декларация на сдружението на кабелните оператори „Клуб 2000“ обаче акцията се определя като „репресия“ срещу кабелните оператори и „поръчана“.

„Десетки населени места където се разпространяваха стотици програми останаха без телевизия под предлог, че има неуредени авторски права само за 1-2 от тях. Това довежда до нарушение на всички надлежно сключени договори с ТВ програми спирайки излъчването им. В резултат дейността на кабелните оператори там беше насилствено преустановена и всичко това под благовидния предлог за борба с пиратството. Всъщност се преследваха корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари“, пише в декларацията на сдружението. От там заявяват, че предстои серия от дела срещу България в Европейския съд в Страсбург и срещу лицата, инспирирали и допуснали акцията.