5% отстъпка за данъците – до 31 януари

0
45
Остава седмица

Срокът за ползване на 5% отстъпка за подаване на декларация за облагането на доходите изтича на 31 януари, напомнят от Националната агенция по приходите.

Напомняне за крайния срок на електронната си поща вече са получили 174 000 клиенти на приходната агенция.

В имейлите агенцията уведомява гражданите и за променения ред за ползването на отстъпката при подаване на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица през тази година.

Електронни писма са получили всички клиенти на администрацията, които са декларирали електронен адрес пред НАП и са подали декларации за облагане на доходи през миналата година. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лв.

Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2018 г. Най-бързо и лесно по интернет декларация се подава с персонален идентификационен код.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2018 г. Досега в офиса на НАП в Русе са получени по електронен път 529 бр. декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, което е 65 % от всички регистрирани, и при изпълнение на останалите условия техните податели ще могат да се възползват от отстъпката.

В оставащите до крайния срок 5 дни, включително и почивните, към тях могат да се присъединят и други данъкоплатци от региона, които разполагат с електронен подпис или персонален идентификационен код /ПИК/, издаден от агенцията.

Гражданите могат да се снабдят с него безплатно и бързо в офиса на НАП в Русе на ул. „Майор Атанас Узунов“ № 19 от 9 до 17:30 часа.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700/ 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.