Начало България 5G навсякъде вече у нас. Без обществена поръчка

5G навсякъде вече у нас. Без обществена поръчка

0
Цялата страна и всичките 27 области в нея са покрити вече с 5G мрежи. 

Далеч от конспиративни теории и страхове, неоспорим факт е, че пускането на спорната 5G мрежа в България мина без абсолютно никакво обществено обсъждане или информационна кампания.

На фона на това, само преди няколко месеца в призив към Европейския съюз над 180 учени и лекари от 36 държави предупредиха сериозно за опасността от 5G, която ще доведе до масово увеличаване на неволното излагане на електромагнитно излъчване. Учените настояват ЕС да следва Резолюция 1815 на Съвета на Европа, като иска независима работна група за преоценка на въздействието върху здравето.

„Ние, долуподписаните учени, препоръчваме мораториум върху въвеждането на петото поколение, 5G, за телекомуникации, докато потенциалните опасности за човешкото здраве и околната среда не бъдат напълно проучени от учени, независими от индустрията. 5G значително ще увеличи излагането на радиочестотни електромагнитни полета (RF-EMF) върху 2G, 3G, 4G, WiFi и т.н. за вече съществуващите далекосъобщения. Доказано е, че RF-EMF е вреден за хората и околната среда. “

Един от инициаторите е д-р Л. Хардел, професор по онкология в университета Еребру в Швеция. Той заявява: „Телекомуникационната индустрия се опитва да внедри технология, която може да има съвсем реални, нежелани вредни последици. Научните изследвания, както наскоро, така и в продължение на много години, установиха вредно въздействие върху здравето при тестване на безжични продукти при реалистични условия. Ние сме много загрижени, че увеличаването на излагането на радиация с 5G води до вреди за здравето, които са необратими”.

В официален доклад на Европейската комисия се казва:
Научният комитет по здравеопазване, екологични и възникващи рискове (SCHEER) посочи в предварителната оценка за пускането на 5G мрежи – възможна опасност за здравето на хората като висока степен на риск. Научният комитет предполага, че може да има биологични последици от 5G средата, поради факта, че липсват „доказателства, които да информират за развитието на насоки за излагане на 5G технология “.

Учените добавят, че пускането на 5G мрежата се прави без дозиметрично определяне или проучване на възможните ефекти върху здравето. Медиите хвалят по-специално всички възможности, които обещава да предложи тази технология, като самоходната кола и Интернет на нещата (IoT). Последиците за здравето на хората, растенията и животните изобщо не се обсъждат. Политиците, правителствата и медиите са отговорни за небалансираното разпределение на информацията, криейки се зад конспиративни теории, но същевременно премълчавайки липсата на категорични научни доказателства за безопасността на 5G.

На фона на това, че в България – буквално безпроблемно, експериментално – като върху опитни мишки се стартира 5G, много преди мрежата да е пусната в редица страни в Европа, учени настояват, че сега трябва да се проведат независими проучвания за ефектите на 5G радиацията, за да се гарантира безопасността на населението. Поради това те искат от Европейската комисия да отложи разширяването на 5G мрежата, „докато потенциалните рискове за човешкото здраве и околната среда не бъдат подробно разследвани от учени, независими от индустрията на телеоператорите“.

Към 23 септември 2020 г. 406 учени и лекари са подписали апела за отлагане на 5G и провеждане на допълнителни научни изследвания.

В апела на учените за 5G се отбелязва, че с „все по-широкото използване на безжични технологии“ никой не може да избегне да бъде изложен на облъчване, защото на върха на увеличения брой 5G предаватели (дори в жилища, магазини и в болници), според изчисленията, „10 до 20 милиарда връзки“ (към хладилници, перални машини, камери за наблюдение, самоуправляващи се автомобили и автобуси и т.н. .) ще бъдат части от Интернет на нещата (IоТ).

Към момента Европейската комисия защитава неутрална позиция по въпроса за 5G, което според запонзати е свързано не само с масова корупция, но и с тайни планове за използване на 5G за военната индустрия.

Снимка: Портал 12