5G свързаността ще обхване 80% от населението до 2025 г.

0

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията, Григори Григоров, обяви, че до края на 2025 г. 80% от населението на страната ще има достъп до 5G свързаност. Това обявление идва след откриването на информационен ден за възможности за кандидатстване на български организации в конкурс за 5G проекти чрез Механизма за свързване на Европа. Конкурсът, който предоставя общ бюджет от 51 млн. евро за всички държави-членки на ЕС, е част от усилията за улесняване на внедряването на 5G технологии в региона.

Заместник-министърът призова за активното участие на български образователни и здравни заведения, общини и публични организации в конкурса, който е продължение на успешната инициатива WiFi4EU. Целта на България е да осигури високоскоростен интернет и 5G свързаност за близо 400 000 души в отдалечени райони, както и да свърже всички 265 общини с високоскоростни връзки. Тези усилия също са част от Плана за възстановяване и устойчивост на страната.

Мобилните оператори вече получиха лицензи за използване на честоти в обхватите 700 и 800 мегахерца, което ще допринесе за подобряване на покритието на 5G мрежата. Заинтересованите организации могат да кандидатстват до 20 февруари 2024 г., а европейските средства предоставят до 75% покритие на направените инвестиции.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук