65 кандидати си оспорват едно депутатско място в Брюксел

0

1112 кандидати от 22 партии и 10 коалиции са се регистрирали за участие в изборите за депутати в Европейския парламент на 9 юни. Това означава, че за всяко едно депутатско място ще спорят по-малко повече от 65 претенденти.

Коалицията „Неутрална България“, в която влизат няколко комунистически и русофилски партии предварително обяви, че ще участва само в предсрочните парламентарни избори. Преди дни от формацията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов „Републиканци за България“ изненадващо обявиха, че се отказват от участие и в двата вота. Така в надпреварата за място на депутатските банки в Европейския парламент ще се впуснат 1112 кандидати от 22 партии и 10 коалиции. Има и един независим кандидат.

Листата на ГЕРБ оглавява сваления от поста председател на парламента и бивш транспортен министър Росен Желязков. Той е и сред кандидатите за депутат в националния парламент. Изненада е отсъствието от листата на бившия еврокомисар и за кратко външен министър Мария Габриел. Така след Желязков сега се нареждат настоящите евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. На следващо място е нареден кадърът на СДС Илия Лазаров, следван от евродепутата Асил Адемов.

Водач на евролистата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е бившият председател на парламента Никола Минчев, който не е кандидат за националните избори. На второ място е Стефан Тафров от „Демократична България“. На трето и четвърто са депутатите от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер и Деница Симеонова, които са и кандидати за депутати в българския парламент.

БСП излъчи за водач на евролистата Кристиан Вигенин, следван от бившия вицепремиер в правителството на Жан Виденов Румен Гечев. Настоящият евродепутат Цветелина Пенкова е поставена трета.

Джевдет Чакъров, който е кандидат и в националните избори, оглавява евролистата на ДПС. На второ и трето място са настоящите евродепутати Илхан Кючук и Искра Михайлова. Четвърти е Танер Кабилов от младежката структура на движение, а пети – Елена Йончева, която и в момента е евродепутат, но от БСП.

Водач на евролистата на „Възраждане“ е настоящият депутат в българския парламент Станислав Стоянов, следван от журналиста от БНР Петър Волгин. На трето място е поставена Рада Лайкова, председател на структурата на „Възраждане“ в Берлин. На четвърто място е поставен настоящият депутат в Народното събрание Даниел Проданов, а на пето – неуспелият кандидат за кмет на Добрич Георги Джендов.

„Има такъв народ“ залагат предимно на настоящите си депутати в българския парламент, които до голяма степен присъстват и в двете листи. Водач е Ивайло Вълчев, следван от Андрей Чорбанов, Димитър Гърдев, Александър Александров, Павела Митова и Силви Петров.

От отцепилото се от ПП-ДБ „Зелено движение“ водач е бившият екологичен министър Борислав Сандов, а от листата са още Даниела Божинова и Александър Дунчев. Водач на новата формация „Солидарна България“ е Ваня Григорова, а на „Левицата“ – Валери Жаблянов. Водач на „Български възход“ на бившия премиер Стефан Янев е бившия икономически министър Даниела Везиева.

Сред водачите на евролисти са още Васил Божков с „Център“, бившият прокурор Иван Гешев с „Граждански блок“, бившият депутат от „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ Радостин Василев. Водач на „Синя България“ пък е Цвета Кирилова, основател на Сдружение „Азбукари“ и бивш кандидат за президент.

Регистрирани партии и коалиции за европейския вот:

 1. ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД
 2. ПП ГЛАС НАРОДЕН
 3. СИНЯ БЪЛГАРИЯ
 4. НИЕ ГРАЖДАНИТЕ /БЪЛГАРСКАТА ПРОЛЕТ, КОЙ, БРСП, НАЦИЯ/
 5. Кузман Илиев Илиев – независим
 6. ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ
 7. КОАЛИЦИЯ НА РОЗАТА
 8. ЦЕНТЪР
 9. СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ
 10. ЕДИНЕНИЕ
 11. БНО
 12. ВЪЗРАЖДАНЕ
 13. ПП МЕЧ
 14. КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ
 15. ПП НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА
 16. БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД
 17. КП ГРАЖДАНСКИ БЛОК (ГБ)
 18. ПП ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ
 19. ЛЕВИЦАТА!
 20. Партия на ЗЕЛЕНИТЕ
 21. НИЕ ИДВАМЕ
 22. ГЕРБ-СДС
 23. БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ – НД
 24. БСП за БЪЛГАРИЯ
 25. ПП ВЕЛИЧИЕ
 26. ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ
 27. ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ
 28. Движение за права и свободи – ДПС
 29. ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ
 30. ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ
 31. БСДД – БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ

Кандидатите на водещите политически парии и коалиции са предимно познати лица – досегашни евродепутати или техни кадри в националната политика.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук