7 май – Ден на радиото и телевизията

0
90

В създаването на радиото вземат участие видни инженери и учени, Майкъл Фарадей, Андре-Мари Ампер, Алесандро Волта, Георг Ом, Вернер фон Сименс, Джеймс Кларк Максуел, Александър Греъм Бел, поради което се водят спорове кой точно е изобретател на радиото.

nikola_tesla02Възникването на радиото е твърде дълъг и продължителен процес който протича през втората половина на XIX век. Първата демонстрация на радиопредаване е направена от Никола Тесла. През 1983 г. той прави демонстрирация пред публика, в която прави подробно описание на отделните елементи използвани в радиотехниката. В процеса на радиопредаване участва и електронната лампа (Електронната лампа е активен електронен компонент, използван в електрическите вериги на радиотехниката и електрониката).

al_popov-radio02На 7 май 1895 г. Александър Попов представя първия радиоприемник.. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник.

Устройството е имало кохерер и електрически звънец с чукче, с което са приемани сигнали, излъчени с морзовата азбука. Апаратът на Попов давал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

Година по късно на остров Уайт се построява първия радиопредавател, който получава британски патент за предаването на импулси и сигнали. На бъдни вечер 1906 г Реджиналд Фесенден излъчва първото в света радиопредаване от брега на Масачусетс към корабите в морето и пътниците успяват да чуят коледните песни изсвирени от него на цигулка , както и откъси от Библията. Окончателното радиоразпръскване е поставено през 1909 г. В Сан Хосе. Най- бързо и масово радиото става в Европа и Северна Америка.

През лятото на 1911 г. на борда на крайцера “Надежда” започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, “която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България”. Впоследствие радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.