7-те турски граждани задържани в Русе, не са поискали политическо убежище

0
17
7-те турски граждани

7-те турски граждани, последователи на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, които бяха екстрадирани в Турция, са били задържани в Русе.

Това съобщи заместник-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” старши комисар Светослав Манолов.

Случаят е от петък, но у нас се разбра за него едва снощи и то – от турските медии.

По думите на старши комисар Манолов, открити са на ГКПП Русе – Дунав мост при проверка с газоанализатор в товарното помещение на автомобил с турска регистрация, заедно с двама мъже, самоопределящи се като сирийски граждани. При задържането на чужденците в ГПУ-Русе е осигурен преводач. Турските граждани са заявили, че имат намерение да стигнат до Западна Европа и да започнат работа там. По време на 24-часовото полицейско задържане никой от задържаните турски граждани не е поискал убежище или хуманитарен статут.

Случаят е докладван на прокуратурата. Срещу шофьора е образувано досъдебно производство. Със заповед на началника на ГПУ-Русе на турските граждани са наложени принудителни административни мерки по Закона за чужденците в Р България – принудително отвеждане до границата. Предадени са на турските гранични власти съгласно Спогодбата за реадмисия Турция – ЕС, която за турски граждани е в сила от 2014 г. От началото на годината по спогодби към съседните Турция и Гърция са изведени общо 266 души, от тях – 72-ма към Турция, каза още старши комисар Манолов.