70% от асансьорите във Велико Търново без „паник бутони“

0
165
над 70% от асансьорите във Велико Търново

Над 70% от асансьорите във Велико Търново трябва да бъдат спрени, защото нямат инсталирани „паник бутони“.

Срокът за поставянето на задължителните GSM комуникатори изтече точно преди две години, а днес в старата столица с аварийна връзка са снабдени основно административните сгради.

Едва 30% от сградите във Велико Търново имат така наречения „паник бутон“. Останалите асансьори се движат „на ръба“ на закона и могат да бъдат спрени всеки момент.

„При провеждане на технически преглед се установи, че повечето асансьори нямат такова аварийно устройство. Затова следва веднага да бъде монтирано или асансьорът да бъде спрян от експлоатация. Няколко пъти беше удължаван срокът за тяхното задължително въвеждане и хората имаха нагласата и желанието това нещо да отпадне, но то е задължително, факт е и всеки асансьор трябва да има такова устройство“, каза частният домоуправител Христо Данев.

Към момента контролните органи проявяват толерантност и все още не прибягват до крайни мерки, защото поставянето на подобен „паник бутон“ струва минимум 250 лв. След Нова година обаче едва ли ще има компромис за нередовните асансьори.

Наредбата беше обжалвана и в съда, но той отхвърли възраженията. Екипът ни опита да разговаря с живеещи в блокове, в които още няма „паник бутон“, но те отказаха да застанат пред камерата ни, от страх, че асансьорите им ще бъдат спрени.