710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април

0

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева.

Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на параметрите на тазгодишния бюджет. Максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лв., пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли.

По думите на Василев това е „бюджет на икономическия растеж“, който ще влезе в сила от 1 април. В него е заложен икономически растеж от 4,8%.

Заложените приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са на ниво 57,2532 млрд. лева, а разходите – за 63,1538 млрд. лева. Предвижда се дефицит от 5,9003 млрд. лева, или 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), като в тази стойност са включени и Covid мерките.

Новият дълг се предвижда да бъде над 7 милиарда лева. С три милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани стари задължения.

„Бюджет 2022 има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции не само със средства от ЕС, а и националния бюджет; значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е ключа към икономическия растеж дългосрочно; както и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани“, каза финансовият министър.

До края на месеца проектобюджетът ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, а през юли ще има и актуализация.