73 години европейска солидарност

0

На днешната дата българите, заедно с другите граждани на Обединена Европа, честваме общия празник – Деня на Европа.

Началото е преди 73 години – в далечната 1950-а. След Втората световна война Европа е разрушена не само физически, разрушена е нейната икономика. Политиците, съветвани от икономистите, осъзнават, че ако искат просперитет, мир и благоденствие в Европа, трябва да преодолеят съперничествата между европейските страни, наследени от предишни периоди.

На 9 май в Париж, при заплахата от трета световна война, френският външен министър Робер Шуман прочита декларация пред международната преса, в която призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят своето производство на въглища и стомана в “първата конкретна основа на една Европейска федерация”.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9-и май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук