73-годишна русенка остави пари и злато в автомобилна гума

0
73-годишна русенка остави пари и злато в автомобилна гума

73-годишна русенка остави пари и злато в автомобилна гума, съобщиха от полицията. Възрастната жена е поредната жертва на телефонните измамници. Тя попаднала в капана на познатата „до болка“ схема за оказване помощ на полицията за залавяне на престъпници.

Жената била потърсена по телефона от мъж, който й се представил за полицай. Той я накарал да предаде наличните в дома си пари и злато, обяснявайки, че така ще подпомогне органите на реда при залавяне на телефонни измамници. Според дадените от измамника указания, жената сложила в торбичка 800 лв, 300 турски лири, 50 леи и около 20 грама злато, след което я оставила в празна автомобилна гума, намираща се на тротоар на бул. „Цар Освободител“ в Русе. Разбрала, че е измамена едва когато отишла в районното управление вчера вечерта, за да си поиска парите и златото.

По случая е образувано досъдебно производство, а от полицията отново излязоха с призив: „Никога не давайте пари и ценности на непознати. Искането на пари в телефонни разговори, под какъвто и да било предлог, е сигурен индикатор за телефонна измама. Незабавно прекъснете разговорите и сигнализирайте в най-близкото полицейско управление или на тел. 112“. Криминалистите призовават също така младите в семействата да предупредят по-възрастните за схемите на телефонни измами, като ги подготвят за многобройните варианти – мними полицаи, доктори, роднини, познати, искащи услуга с пари, фалшиви колети и т.н.