74 години от края на Втората световна война

0
346
74 години

Преди 74 години на днешния ден официално е обявен краят на Втората световна война.

В тази връзка, 9 май се отбелязва като Ден на Победата на руския и останалите съветски народи над нацистка Германия във Втората световна война 1939-1945 г. (за руснаците: Великата отечествена 1941-1945 г.), в съюз с Великобритания и САЩ.

 

Ден по-рано в берлинското предградие Карлхорст, началникът на Генералния щаб на немския Вермахт генерал-фелдмаршал Вилхелм Кайтел подписва Акта за безусловна капитулация на германските въоръжени сили. Милиони мирни жители по света, пострадали от нашествието на „кафявата чума“, получиха свободата си.

Втората световна война отне живота на над 50 милиона души, повече от които в разцвета на жизнените си сили. В заключителната Берлинска операция през април 1945 г. Червената армия концентрира над 2,5 млн. войници и офицери, 6250 танка и самоходни оръдия, 7500 самолета. Загубите са огромни, но залогът е Победата – по официални данни за денонощие Червената армия е губила по 15 хиляди войници и офицери, равни на повече от една плътна дивизия. Общо в Берлинската операция съветските войски са загубили 352 хиляди души.

Тази война разори икономиката и върна обществено-икономическото развитие десетилетия назад. Затова датата 9 май може да се приеме като датата на „второто раждане“ на Европа.