80% от младежите кандидатстват онлайн за РУ

0
30
В събота

Около 80% от кандидат-студентите предпочитат да подадат документи или да се регистрират за предварителни изпити в Русенския университет, използвайки онлайн платформата, която заработи в началото на месец декември миналата година.

Това съобщи заместник-ректорът по учебната работа проф. Пламен Кангалов. Младежите, които все още не са завършили средното си образование могат да се запишат за предварителните изпити и да участват в предварително класиране и условно записване за определен брой места в университета. През следващата учебна година Русенският университет ще обучава студенти в 52 специалности, а броят на местата в тях ще бъде ясен в началото на месец май, уточни ректорът проф. Велизара Пенчева. Платформата за подаване на документи и регистрация за предварителни изпити е достъпна на https://online.uni-ruse.bg/, а кандидатите, които за пръв път влизат в системата  трябва да си направят регистрация. Достъпът до електронния портал изисква задължителна регистрация чрез истински лични данни и валиден адрес на електронна поща, на който ще се изпращат съобщенията от Русенския университет. Входът в портала за онлайн кандидатстване става чрез въвеждане на същия имейл и парола. След регистрацията кандидатите имат избор дали ще подават документи или ще се регистрират за предварителни изпити. Онлайн системата за подаване на документи за предварителни изпити ще бъде затворена на 19.04.2017 г., а тази за подаване на документи за кандидатстване – в 17:00 часа на 28.06.2017 г.

Кандидат-студентите, които не са успели да подадат документи в тези срокове, могат да направят това в сектор „Прием нови студенти“ на Русенски университет. Първият предварителен изпит от новата кандидатстудентска кампания на Русенския университет ще се проведе на 28 януари, събота, от 9 часа. Той ще премине под формата на тест с обща и специална част – вариант, приет преди 5 години в Русенския университет. Общата част съдържа 20 въпроса по български език и езикова култура, а специалната част обхваща 40 въпроса в следните области по избор: български език, история на България, общотехническа подготовка, математика, информатика и информационни технологии, икономическа география на България, биология, химия.

Предварителните изпити ще се проведат в периода до 22 април, като всеки кандидат-студент има право да се яви на един и същ конкурсен изпит на всички обявени за него дати от предварителната и от редовната сесия. Изпитите ще се провеждат в Русе, Силистра, Разград, Видин, Монтана и Плевен.