82 години от рождението на барда, който макар и забранен, присъстваше във всеки дом

0
425
39 години от кончината

На днешния ден се навършват 82 години от рождението на Владимир Висоцки, барда, върху когото комунистите бяха наложили „табу“, но чиито песни присъстваха във всеки дом.

Висоцки е сред най-известните бардове не само в някогашния Съветски съюз, но и в света. Автор е на около 700 песни и стихотворения, изиграл е 30 филмови роли, изнасял е концерти из цяла Русия и на много места по света, включително и в България. Умира на 25 юли 1980 г., точно когато в Москва се провеждат летните олимпийски игри.

Нито една съветска медия не съобщава за кончината му. Единствен вестник ,,Вечерная Москва”, и то три дни по-късно, съобщава тъжната новина. Въпреки това, новината достига до всички краища на Русия и в чужбина, а пред театър ,,Таганка” се стича огромна тълпа.

Съветското правителство по ,,онова” време признава заслугите му като актьор, но музикалното му творчество остава неразбрано и непризнато от комунистическата държава, а голяма част от песните му са забранени.

Някъде там в отвъдното, Висоцки навярно заема мястото, което му се полага по достойнство. Гледайки ни отгоре, той и днес ни прави по-добри, по-принципни, по-човечни и земни, без да ни съди, без да ни задължава.

Навярно там са и китарата, и неизменната цигара, черният хамлетов пуловер и болката по буйните коне, привързани на гроба му.