82-годишен разпозна опит за измама, „хвана“ се на покана „за съдействие“

0
23
извършител на две телефонни измами

82-годишен мъж е поредната жертва на телефонните измамници, съобщиха от областната дирекция на полицията в Силистра.

Около 10 ч. сутринта вчера мъжът получил обаждане на стационарния си телефон от жена, представяща се за дъщеря му, която поискала 12 000 лв. за спешно лечение. Човекът разпознал измамата и отказал, след което разговорът бил поет от мъж, който го заплашил със саморазправа.

Малко по-късно последвало ново обаждане, от името на „главен комисар Христов”. Мнимият полицай съобщил на стареца, че полицията е по следите на телефонните измамници и поискал съдействие. Следвайки инструкциите, възрастният мъж поставил в найлонова торбичка наличните си 2570 лв. и ги хвърлил от третия етаж, за да може престъпниците да бъдат заловени в момента, когато ги вземат. След като напразно чакал от полицията да се свържат с него и да му върнат парите, разбрал, че е измамен. По случая е образувано досъдебно производство.

Отново полицията призовава: Не давайте пари на непознати под никакъв предлог. Подлагайте на съмнение всяко телефонно обаждане, в което някой ви иска парични средства. Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не давайте парични суми и ценности на непознати, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията. Преди да предприемете каквото и да било, свържете се с тел.112 или с близките си.