83 положителни проби в дом „Възраждане“, психолог работи с обитателите

0
1045

83 са положителните проби за коронавирус на обитателите на дома за възрастни хора „Възраждане“, съобщиха от Община Русе.

Тествани са били всички служители и обитатели на дома. Към момента 16 души с положителни проби се намират във вилата на Общината в с. Николово. Други 38 са поставени под карантина на 4-тия етаж в дом Възраждане, където има капацитет за общо 60 места.

Първи и трети етаж в дома са запазени за потребителите, дали отрицателни проби за COVID-19.

По думите на директора на социалното заведение Ани Венкова, преместването на хората с положителни проби на 4-тия етаж не е било безпроблемно. За целта е била потърсена помощ от външен психолог. Двама души с положителна проба са отказали да бъдат изведени от стаите си, като за тях се прилагат допълнителни мерки, за да се изолират от останалите потребители.

От Русенския университет са осигурили 2-ма души, които ще бъдат назначени в дом Възраждане като социални работници. Търсят се още 5-ма доброволци, които да извършват помощни дейности и доставка на храна. Има нужда от медицински сестри и санитари, които да помагат на възрастните хора и да извършват манипулации.

Ннма подготвен алгоритъм, по който да се работи в такава ситуация и Община Русе се явява пионер в организацията на дейности от такъв мащаб, подчерта директорът на общинската Дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. Той допълни, че дейностите се осъществяват в съгласие с изискванията на РЗИ и се поддържа непрекъсната комуникация между институциите. Във вилата в с. Николово се работи на денонощен режим, като там са ангажирани щатни служители от дом „Възраждане“. За обгрижването на настанените в дома хора с отрицателни проби помагат доброволци от БЧК.