86% от потребителите на интернет се подлъгват от фалшиви новини

0
70
86 процента от потребителите на интернет

86 процента от потребителите на интернет признават, че са се подлъгали по фалшиви новини. Това показват резултатите от анкета, проведена от Ипсос в 25 държави, като са анкетирани 25 000 интернет потребители.

САЩ е на първо място по разпространяването на фалшиви новини, смятат анкетираните. Следват ги Русия и Китай.

Най-лековерни се оказали жителите на Египет. Най-скептични към фалшивите новини били гражданите на Пакистан.

Основна платформа за поднасянето на подвеждащата информация била социалната мрежа Фейсбук. Участниците в анкетата смятат, че както правителствата, така и медийните компании трябва да се борят с проблема, който допринася за растящото недоверие към информацията в интернет и има негативно влияние върху икономиката и политическите дебати.

Резултатите от проучването показват още, че потребителите по света изпитват растящо недоверие към социалните мрежи, както и притеснения за опазването на личните им данни, използвани от алгоритмите на интернет компаниите.

В изследването, което е използвало мненията на хора интервюирани лично, както и такива, попълнили анкети по интернет е било направено между 21 декември 2018 и 10 февруари 2019 г. по поръчка на Центъра за международни управленски иновации (CIGI) – неправителствена организация за анализи, базирана в Канада.