87 агенти на ДС кандидати за депутати, четирима са в русенските листи

0

87 от кандидатите за депутати са били служители или агенти на комунистическата Държавна сигурност.

Това показват резултатите от проверката, направена по закон от комисията по досиетата на всички в листите, които са били пълнолетни през 1990 г. Проверени са 2620 лица. На изборите през 2017 г. кандидат-депутатите, свързани с тайните служби бяха по-малко – 78.

Най-много агенти на ДС има в листите на БСП – 15 души. На второ място с деветима служители и сътрудници на комунистическите тайни служби сред кандидатите е “Възраждане на отечеството”, с по осем агенти, които се кандидатират за депутати, са ДПС и коалицията “Воля-НФСБ”. При ВМРО агентите са шестима, като сред тях е и партийният лидер Красимир Каракачанов. Четирима са от АБВ, двама – от „Изправи се! Мутри вън“, двама агенти на ДС е издигнала и партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”.

Четирима от свързаните с бившата Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия кандидати за народни представители на изборите на 4 април са от 19 МИР в Русе.

Това са: Иван Кюркчиев, издигнат от коалиция “ГЕРБ – СДС”. Той е и единствения сред кандидат с агентурно минало, включен в листите на управляващите.  Директорът на Държавната опера е действал под псевдоним Ивайло. Вербуван е през 1988 г. от ст. л-т Красимир Бориславов Корнажев, който е бил и негов водещ офицер. В структурите на Държавна сигурност е воден като секретен сътрудник

Вторият свързан със службите кандидат-депутат от Русе е лидерът на местната организация на ДПС Дауд Ибрям. Той е вербуван през м. март 1084 г. от оперативен работник Георги Георгиев от ДС в Пловдив. Работил е под псевдоним „Искренов“ за Второ, трето и Пето управление на ДС. Снет е от отчет през 1990 г. Запазени са собственоръчно написани агентурни сведения; рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр.; работно дело IР-13415; писмо вх. № 2069/ 1990 г. за унищожаване с протокол № 11/ 01.02.1990 г. делата на аг. „Искренов“.

Издигнатият от КП „Движение заедно за промяна“ Йордан Тодоров Казаков е вербуван през 1964 г. от о. р. Гечо Стоянов Гечев. Работил е по линия на ВГУ като агент; съдържател на явочна квартира, под името агент Романовски,

Четвъртият кандидат депутат, свързан с бившите тайни служби е Красимир Иванов Цонев, издигнат от ПП „КОНСЕРВАТИВНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА“ /ПП „КОД“/. Той е вербуван през 1989 г. от ст. л-т Николай Добрев Гатев; работил е по линия на 4-то управление на ДС под псевдоним „Сашо“.

В списъците на Комисията има още две имена, свързани с Русе. Едното е на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който води листата на партията във Варна и в Плевен. Той е сътрудничил на Шесто управление на ДС.

Вторият е Владимир Александров Чучуев от ПП „Възраждане на Отечеството”, който също фигурира в две листи – в 12 МИР – Монтана и в 30 МИР – Шумен. Чучуев е бил сътрудник на Шесто управление на ДС. Дейността си осъществявал под псевдоним

 

Пълния списък, публикуван от Комисията по досиетата можете да видите ТУК.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили