Състоянието и потенциала на зелената икономика обсъдиха в Русе

0

Състоянието и потенциала на зелената икономика в трансграничния регион Русе – Гюргево бяха тема на кръгла маса, която се проведе в Русе.

В дискусията, водена от заместник областния управител на Русе Свилен Иванов  взеха участие партньорите по проекта от Окръжен съвет Гюргево, Областна администрация Русе и Община Ценово, както и представители на различни заинтересовани институции, имащи отношение по темата.

Според проведения обмен на добри практики, проф. дтн Николай Найденов представи състоянието на „Зелената икономика“ в Гюсинг (Австрия). В резултат от посещението групата от български и румънски експерти е проучила стъпките за създаването на концепция за самостоятелност в топлоенергията и електроенергията без изкопаеми горива и с различни видове инсталации, използващи възобновяеми енергийни източници. Посещението е полезно и за идентифициране мерките на подходяща за региона „Зелена стратегия“, както и за увеличаване на социално-икономическите и екологичните ползи от проектите, финансирани от ЕС.

Доц. д-р Ивайло Стоянов, експерт от Обединение „Чиста енергия“, запозна участниците с прочуване на текущата ситуация относно изпълнението на политики за зелена икономика и потенциала за използване на алтернативна енергия от възобновяеми източници в региона Русе – Гюргево. Той представи и проект на интегрирана стратегия за устойчива енергийна ефективност на ниво трансграничен регион Русе-Гюргево.

По аналог на днешната среща днес, 04.10.2018 г. в Гюргево ще бъде проведена кръгла маса на същата тема.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили