Отбелязваме 140 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов

0
109
Единайсетото издание

С научен семинар на тема “Михаил Арнаудов и съвременната хуманитаристика” ще бъдат отбелязани 140 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов.

Организатори на проявата, която ще се проведе в петък, 5 октомври в Заседателната зала на Ректората, са катедрата по български език, литература и изкуство към Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Научният център по фолклор, литература и лингвистика „Св. Димитър Басарбовски“, съвместно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе и Регионалния исторически музей в града.

Сред акцентите в програмата на конференцията ще бъдат представянето на десетия юбилеен Арнаудов сборник, русенските родови корени на видния фолклорист, етнограф, литературен историк и теоретик, личната му библиотека във фондовете на РБ „Любен Каравелов“, съвременна рецепция на живота и творчеството на акад. Арнаудов, спомени за него.

Михаил Арнаудов е виден български фолклорист, литературен историк, етнограф, редовен член на Българската академия на науките. Роден е в Русе на 5.Х.1878 г. Редовен член на Българската академия на науките, на Украинската академия на науките, на литературната академия „Петьофи“, доктор хонорис кауза е на университетите в Хайделберг и Мюнстер. След Деветосептемврийския преврат е отстранен от академичните си длъжности и е арестуван заради участието си в кабинета на И. Багрянов като министър на народната просвета, а през 1945 г. е осъден от Народния съд на доживотен строг тъмничен затвор. Освободен е от затвора през 1947 г. Умира на 18.11.1978 г. в София.