Швейцарският Офис за Икономическо снабдяване (AEP) е направил проучване, според което кафето вече не е жизненоважно за хората. Затова правителството слага край на задължителното складиране на кафени зърна.
Заключението е, че кафето има ниско съдържание на калории и не допринася с необходимата хранителна стойност. Насажденията му са разположени на три континента, което означава, че събиране на реколта е възможно през цялата година.
Швейцарският списък от задължителни продукти, с които страната се запасява в случай на „извънредни ситуации“ включва: захар, ориз, олио за готвене и мазнини. Според него е задължително страната да бъде снабдена с кафе за 3 месеца напред. Съществува изискване върху компаниите за производство да съхраняват стоките си. В случая с кафето – има 15 компании, които са длъжни да съхраняват кафените зърна. Но преоценката им сега засяга именно кафето. Този списък датира още от двете световни войни, а наличието на резерви е инструмент за националното икономическо снабдяване.
Окончателното решение по въпроса ще бъде взето през ноември.