Дни преди Великден: Цените на горивата тръгват нагоре

0
203
Българската петролна и газова асоциация

Дни преди Великден, когато се очакват интензивни пътувания заради четирите почивни дни, цените на горивата тръгнаха нагоре.

Това показват данните на fuelo.bg. Най-ниската цена, на която на едининични бензиностанции може да се намери най-масовото гориво – А95 е 1,99 лв., а най-високата – 2,41 лв. Големите вериги са „заковавали“ цена от 2,22 лв. за литър.

За един месец цената на най-масовото гориво – А95 се е увеличила средно с 8 стотинки за литър. За последните три месеца увеличението е с 26 стотинки на литър. За същия период дизелът също е поскъпнал. Ако в края на януари сме зареждали за 2, 14 лв. на литър, то към днешна дата цената е 2,30 лв., или с 16 стотинки по-скъпо.

Според търговците на горива доставните цени, особено за бензина, налагат поне още едно поскъпване до края на седмицата с 3 – 4 стотинки.

От големите вериги бензиностанции уверяват, че причините за цените в България се дължат на движението на цените на суровия петрол

У нас има и разлики в цените на горивото в градовете в страната. Причината от големите вериги бензиностанции обясняват в различната конкуренция на пазара и различните възможности на доставка. С категорична прогноза за движението на цените в близко бъдеще експертите не се наемат.