Излезе книга за Първите дами на Средновековието

0

Вече  е факт книгата „Първите дами на Среновековна България“, съобщават от СДружение „Българска история“

Историческото изследване е дело на авторитетния медиевист проф. Пламен Павлов и дългогодишен преподавател във Великотърновския университет – проф. Пламен Павлов.

Книгата живописно представя темата за ролята на жената през Средновековието, включително в българското държавно и етнополитическо пространство, на фона на един много „мъжки“ свят в онези времена.

В любопитното четиво ще се намерят и отговорите на интересни въпроси, за които все още има оскъдни сведения.

Кой български цар е бил женен за французойка? Имал ли е Симеон Велики дъщеря? Кои български принцеси стават „първи дами“ в чужди страни и красят владетелските дворове от Ромейската и Латинската империя до Босна и Полша? Коя българка е единствената владетелка в Европа през XIV в. без благороднически произход.

Ако не знаете отговорите на тези въпроси, но все пак сте любител на историята, то една от най-новите книги на българския литературен пазар ще ви заинтригува.

Издателите уточняват, че книгата повдига завесата над женското присъствие в тези далечни времена, с присъщите за него сила, авторитет и непоклатимост. Допълват и че тази традиционно пренебрегвана тема е представена по увлекателен и достоверен начин, превърнал се в емблема за творчеството на проф. Пламен Павлов. В текста се разказва за малко познати личности от царския двор като дъщерите на цар Самуил, сестрата на Крум и съпругата на севастократор Калоян.

„Първите дами на Средновековна България“ е вече на литературния пазар и може да бъде намерена в по-добрите книжарниците, съобщават още от издателството.

 

 

 

 

 

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили