Отлагат увеличението на студентските стипендии

0

Няма да се вдигат до края на тази година студентските стипендии. Увеличението им с 20% , за което бяха отпуснати целеви средства от Министерския съвет, се отлага за догодина. Това пише в днешния си борй вестник „Сега“.

В статията  колегите припомнят, че за 100-те млн. лв., които кабинетът наскоро отпусна за повишаване на студентските стипендии и за ремонт на студентски общежития. 93 млн. лв. трябваше да отидат за ремонтни дейности, а скокът на стипендиите трябваше да струва 7 млн. лв. до края на годината. Увеличението на стипендиите се  планирало да се почувства още през   първия семестър на  тази академична година. Най-ниската стипендия, според разчетите, е  трябвало  да се увеличи от 70 на 85 лв., а най-високата – от 150 на 180 лв.

Това обаче няма да се случи от септември-октомври, както бе замислено, а от втория семестър на академичната 2020/21 година, пише изданието.

Причината е, че от Националното представителство на студентските съвети са поискали прецизиране на помощта за докторанти и други случаи, което ще се прави през следващите 1-2 месеца.

Така увеличеният размер на стипендиите ще влезе в сила от втория семестър на 2020/21 г., т.е. от февруари догодина.

От октомври т.г. по-високи стипендии ще получат само студентите от диаспората ни и тези, които са лишени от родителски грижи. За това ще са нужни 2 млн. лв., което означава, че бюджетът за ремонти се увеличава до 98 млн. лв.

Въпросните средства ще се разпределят между 18 университета, които следва да ремонтират около 24 блока на своите общежитията, показват данни на НПСС.

Избраните вузове са следните: ТУ-Варна – блок 15, Великотърновски университет – блок 1, Медицински университет – Плевен – блок 1, Университет по хранителни технологии – Пловдив – блок 3, блок „Чайка“ в Пловдив, който се ползва от различни вузове, Русенски университет – блок 4, 5 и 6, Лесотехнически университет – блок 60а, ХТМУ – блок 60б, Минно-геоложки – блок 60, входове „в“ и „г“, Софийски университет – блок 55, вход „б“, УНСС – блок 55 и блок 61а, вх. „в“ и вх. „г“, Националната музикална академия – 10 блок, Националната художествена академия – блок 28, ТУ-София – блок 2, УАСГ – блок 35 и блок 61б, МУ-София – 7 блок, Висшето училище по телекомуникации и пощи – 32 блок, Националната спортна академия – 61 блок (входове „в“, „г“ и „д“), Шуменски университет – бл. 5 и блок 58 в Студентски град.

Парите ще отидат за цялостен ремонт, саниране и обзавеждане на 24 студентски общежития.

Университетите са избрани съвместно от МОН, Съвета на ректорите и НПСС според амортизацията на базата и готовността на съответното висше училище да стартира с нужните процедури, изискващи обявяване на обществена поръчка. Влияние е оказало и това дали висшето училище е получавало средства в последните години, дали съответното общежитие е обитавано, както и студенти от колко университета приютява то. У нас в момента има 140 общежития, 40 от които са в окаяно състояние, т.е. с отпуснатите средства ще се подобри базата на половината от най-тежките случаи.

Източник: в.. „Сега“

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили