БГ Русофилите си правят партия

0

Българските русофили ще регистрират своя партия до края на годината.

Това съобщи тази сутрин в ефира на btv самият председател на НД „Русофили“ Николай Малинов, който  каза, че няма притеснениея за начина, по който ще се финансира новия политически проект. Амбицията на партията на Русофилите в България   еда участват в следващите парламентарни избори.

„Смятам, че тези ценности, които ни обединяват с Русия, са ценностите, които ще спасят България. Нашата партия е едно естествено продължение на това културно русофилство, на което аз много държа“, каза в „Тази сутрин“  Николай Малинов, лидер на движение „Русофили“, който ще оглави партията.

„Когато започнах с русофилството, то беше срамежливо, а сега вече е един фактор в България. Има едно влияние, което показва на света, че Русия и България са заедно. След удара на прокуратурата се разбра, че без партийна защита това културно русофилство не може да съществува. Периодът на спокойното културно русофилство приключи“, каза Малинов, който преди няколко месеца бе обвинен от прокуратурата в шпионаж.

Ще правя политически проект с тези русофили, които не са част от ГЕРБ, БСП, ДПС или други партии. Основната ни идея е мирът и сътрудничеството“, уточни Малинов

Светлана Шаренкова, председател на форум „България – Русия“ коментира идеята за създаването на партия на русофилите у нас. „Ако има такава идея, смятам, че това е провокация по отношение на русофилството, което е национална кауза. Партиите са свързани с управлението на България, докато русофилството е ценност. Не подкрепям такава партия. Категорична съм, че русофилството не трябва да се партизира“, каза Шаренкова пред Би Ти Ви.

Традиционно русофилите в българия се събират всяка година през септемвир на язовир Копринка. Заради пандемията тази година обаче, национален техен събор нямаше. Той бееше отложен за септември догодина.