Ресторантьорският бизнес иска първо компенсации и след това затваряне

0

Собствениците на ресторанти и заведения, които ще са сред най-пряко засегнатите от предстоящото в края на седмицата затваряне, настояха преди да се наложат ограниченията правителството да обяви как ще подпомогне бизнеса им. В отворено писмо от Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България те настояха да има помощи за персонала им, за фирмите им, както и за косвено заетите в бранша.

Обявяват локдаун в петък?

„Проявихме разбиране когато бяха затворени нощните заведения и поискахме обезщетение само за нашите служители, като бизнесът пое основната икономическа тежест. С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят“, пишат от двете организации.

Русе вече в „червена“ зона, затварят нощните заведения, до 30 души на сватби и кръщенета

Основните им искания се свеждат до 6 точки. Те настояват държавата да осигури 80% от заплатите на персонала им, както и да разсрочи фирмените задължения към бюджета, натрупани след 13 март 2020, когато бе въведена първата карантина. Искат и да се наложи мораториум върху главницата и лихвите по задължения на фирми и самонаети лица за следващата година. В подобен дух е и третото искане – спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г. От бранша настояват още държавата да ги компенсира с 20% от оборота им от същия месец на предишната година, когато са работили на пълни обороти. Иска се още разсрочване или преизчисляване на такса смет, както и опрощаване на наемите за заведения, които ползват държавни или общински площи за периода на затваряне.

От полунощ – в заведенията наполовина

От двете организации твърдят, че затварянето на заведенията няма да повлияе чувствително върху броя на новите заразявания. Като доказателство те посочват, че нощните заведения не работят вече месец, а особена промяна в епидемиологичната обстановка няма.

„Затова настояваме да ни бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат?“, пишат от организацията.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили