Ресторантьорският бизнес иска първо компенсации и след това затваряне

0

Собствениците на ресторанти и заведения, които ще са сред най-пряко засегнатите от предстоящото в края на седмицата затваряне, настояха преди да се наложат ограниченията правителството да обяви как ще подпомогне бизнеса им. В отворено писмо от Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България те настояха да има помощи за персонала им, за фирмите им, както и за косвено заетите в бранша.

Обявяват локдаун в петък?

„Проявихме разбиране когато бяха затворени нощните заведения и поискахме обезщетение само за нашите служители, като бизнесът пое основната икономическа тежест. С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят“, пишат от двете организации.

Русе вече в „червена“ зона, затварят нощните заведения, до 30 души на сватби и кръщенета

Основните им искания се свеждат до 6 точки. Те настояват държавата да осигури 80% от заплатите на персонала им, както и да разсрочи фирмените задължения към бюджета, натрупани след 13 март 2020, когато бе въведена първата карантина. Искат и да се наложи мораториум върху главницата и лихвите по задължения на фирми и самонаети лица за следващата година. В подобен дух е и третото искане – спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г. От бранша настояват още държавата да ги компенсира с 20% от оборота им от същия месец на предишната година, когато са работили на пълни обороти. Иска се още разсрочване или преизчисляване на такса смет, както и опрощаване на наемите за заведения, които ползват държавни или общински площи за периода на затваряне.

От полунощ – в заведенията наполовина

От двете организации твърдят, че затварянето на заведенията няма да повлияе чувствително върху броя на новите заразявания. Като доказателство те посочват, че нощните заведения не работят вече месец, а особена промяна в епидемиологичната обстановка няма.

„Затова настояваме да ни бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат?“, пишат от организацията.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили