Кризата с коронавируса е влошила икономическото състояние на 70% от фирмите

0
Pixabay

Над половината от фирмите у нас вече изпитват негативните последици от кризата с коронавируса. Засегнати са около 70% от бизнеса, които подчертават, че е влошено икономическото им състояние, предаде БНР.

Държавата обеща още 170 млн. лв. помощи за бизнеса

Предварителните данни от проучване на Българската стопанска камара сочат (БСК), че бизнесът не е бил толкова лошо положение през последните 28 години. Наред с фирмите масово не са доволни от правителствените антикризисни мерки.

„Ние сме в навечерието на изключително тревожни времена. Такава анкета бележи неминуема икономическа катастрофа заради тоталното безделие на българската държава – ехидното, пренебрежително отношение към бизнеса, който винаги ще се оправи, но колкото по-късно парите започнат да стигат до бизнеса, толкова повече те трябва да станат“, заяви председателят на БСК Радосвет Радев.

По 24 лв. на ден за излезлите в неплатен отпуск заради пандемията

Повечето фирми твърдят, че им е нужна помощ сега, а не обещания за пари догодина предизборно. Над 70% от бизнеса твърдят, че ситуацията през 2020 г. за тях е по-лоша, отколкото през 2019 г., а над 90% посочват, че състоянието на бизнесклимата се е влошило. Близо 70% очакват спад на икономиката догодина и ръст на безработицата. В тези условия фирмите масово се отказват от инвестиции и почти половината са започнали съкращения на персонал.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили