Държавата обеща още 170 млн. лв. помощи за бизнеса

0

Нова програма с 170 млн. лв. помощи за бизнеса ще стартира другата седмица, обеща вицепремиерът Томислав Дончев, съобщи Нова телевизия. По нея ще се кандидатства изцяло онлайн. Тази помощ ще се прибави към 24-те лв. на ден, от които могат да се възползват работници, останали без работа заради локдауна.

Новите мерки влизат в сила тази нощ

„Повече детайли ще имаме в понеделник. Нека всички предприемачи и собственици да знаят, че за периода, когато бизнесът им е затворен, те ще могат да разчитат на още помощ“, обясни Дончев.

Голяма част от бизнеса се обяви против правителствените мерки срещу кризата, които влизат в сила в петък вечер. Заради тях за поне три седмици ще бъдат затворени молове, заведения, училища, университети, детски градини и др. От мерките ще пострада сериозно ресторантьорският и хотелиерският бранш, защото ще останат затворени точно в седмиците преди празниците, когато по принцип имат най-много работа.

По 24 лв. на ден за излезлите в неплатен отпуск заради пандемията

Държавата обяви, че ще ги компенсира, но засега едниствено обявените мерки бяха действащата от месеци 60/40 и обезщетението от 24 лв. на ден за хора, останали без работа. Преди дни социалният министър Деница Сачева лансира и мерки в подкрепа на родители – възможност за получаване на 610 лв. помощ от семейства с едно дете о 915 лв. от такива с две деца.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили