Джипито ще назначава безплатен PCR при два симптома

0
Снимка: Unsplash

Личните лекари ще могат да назначават безплатен PCR тест при наличие на два симптома. Това гласят промени в рамков договор между джипитата и здравната каса, обнародвани в Държавен вестник, съобщи Нова телевизия.

Шефът на БЛС: Лекарите не са жертвени агнета, не може да живеят в страх

До промяната се стигна след дълги преговори между съсловната организация на личните лекари и джипитата. Първоначално касата настояваше направление за безплатен тест да се издава при наличие на пет симптома. Лекарите обаче искаха това да става само при два.

Според подписания договор направление ще се издава при два от следните симптома – новопоявила се температура, кашлица, предимно суха, отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия, главоболие, диария, гадене и повръщане, болки в гърлото, кислородно насищане по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Джипитата ще издават направления за PCR тестове от ноември. Настояват да е дистанционно

Направления за тест няма да се дават на пациенти в болници и такива, които са насочени за хоспитализиране заради тежко състояние. В тези случаи изследването трябва да е за сметка на лечебното заведение. Безплатен PCR няма да има и за хора, които са си направили антигенен тест и той е положителен.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили