Шефът на БЛС: Лекарите не са жертвени агнета, не може да живеят в страх

0

Лекарите не са жертвени агнета и няма нужда да приемат хора, които до вчера са им се подигравали и са ги наричали невежи и конспиратори. Това заяви пред Нова телевизия шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров. Според него предлаганото от здравния министър Костадин Ангелов почти пълно затваряне за три седмици е правилно. В понеделник той поиска заведения, магазини, училища, детски градини, университети и т.н. да затворят, за да се даде на здравната система „глътка въздух“. Решението ще бъде обсъдено на заседание на министерския съвет в сряда, но Ангелов даде да се разбере, че то най-вероятно ще срещне подкрепа.

Обявяват локдаун в петък?

Междувременно собствениците на заведения поискаха държавата да ги компенсира и едва тогава да ги затвори. От бранша твърдят, че подобна мярка няма спре ръста на новите случаи на коронавирус.

На обратното мнение са лекарите.

„Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета“, заяви Маджаров.

Според него лекарите са мълчали достатъчно през последните седмици, за да не изглеждат политически ориентирани.

„То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре“, каза той.

Маджаров допълни, че може и да звучи нехуманно, но няма нужда медиците да приемат хора, които до вчера са им се подигравали.

„Не приемам медиците да живеят в страх, защото някой се подиграва със ситуацията и не вярва в коронавируса“, каза той.

Ресторантьорският бизнес иска първо компенсации и след това затваряне

Лекарят коментира, че епидемията няма да бъде спряна „само със самосъзнание“. Според него в момента няма разум нито в обществото, нито във властта. Правителството действа със забавяне и не изпълнява обещанията си, каза още Маджаров.

„Преди повече от месец и половина чухме решението на МС, че ще правят PCR тестове на личните лекари, понеже са на първа линия. Ние го бяхме предложили в края на август. От тогава досега нищо не се промени“, заяви той.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили