Само част от заведенията са съгласни да отворят на 1 март

0

Среща при здравния министър Костадин Ангелов за уточняване на датата, от която заведенията да възобновят работа, доведе до напрежение между браншовите организации. В министерството присъстваха от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. Те се договориха с Ангелов ресторантите да отворят от 1 март, а нощните клубове – две седмици по-късно, ако епидемичната обстановка го позволява.

Веднага след това от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че не са били поканени на срещата и не приемат договорката. Председателят на сдружението Ричард Алибегов се закани, че заведенията ще отворят в знак на протест на 1 февруари. Само няколко часа по-рано той твърдеше точно обратното.

Заведенията няма да отварят протестно

Пред бТВ Алибегов заяви, че са се отказали от протестно отваряне, за да бе бъдат нарочени, че заради тях се увеличава ръстът на заболелите. След това обаче смени позицията си. По последна информация от сдружението му се готвят за работа на 1 февруари. Освен това е планиран протест в София на 27 януари. От организацията настояват за оставката на здравния министър.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите – отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“, заяви след срещата с Ангелов заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация  Златко Златанов.

Атанас Димитров от асоциацията обясни, че ако заведенията останат затворени през целия февруари, ще им бъде изплатена компенсация за месеца. В противен случай – не. Това била причината да се вземе решение за още един месец затваряне.

От организацията на Алибегов пък казаха, че хотелиерите никога не са подкрепяли тяхното искане за протест.

„Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава“, заявиха оттам.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили