Заведенията няма да отварят протестно

0
снимка: Труд

На този етап заведенията се отказват от т.нар. италиански сценарий и няма да отварят в знак на протест от 1 февруари. Това заяви пред бТВ Ричард Алибегов, който е начело на една от браншовите организации. По думите му има риск заведенията да бъдат посочени като основни виновници, ако броят на положителните случаи се увеличи. Той смята, че здравният министър се е „заял с тях“.

Решено: Ресторантьорите излизат на протест

От асоциацията вече поискаха оставката му. Според Алибегов министърът води война с тях. Ангелов е твърдо против отварянето на заведенията, особено на нощните. Сега основният аргумент на властите е опасността от разпространение на новия щам, чието наличие у нас бе доказано.

В същото време заведенията обвиняват здравното министерство в двоен стандарт, защото ресторантите в хотели работят.

Въпреки временното отстъпление от асоциацията продължават да критикуват властта за затварянето и последващите мерки, които според тях са неадекватни или изобщо не се прилагат. Планира се и провеждането на протест. Според Алибегов 1/3 от заведенията вече са фалирали.

Ресторантьорите заплашват с „италиански“ протест, ако не отворят на 1 февруари /ВИДЕО/

„Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката 80/20 за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора. Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация, каза Алибегов.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили