Едва 37% от свинското месо у нас е произведено в България, сочат данни от анализ на фондация „Интелиагро“. Според тях свиневъдството е било изправено пред много тежки изпитания в момент, когато секторът е започнал да се възстановява – това са най-вече кризата, причинена от пандемията, разпространението на африканската чума по свинете и високите цени на фуражите.
„Индустриалното свиневъдство в България бързо възстановяваше производството през последните 10 години. Със средногодишен ръст в обема на продукцията от 8 на сто, делът й на вътрешния пазар достигна 37% през 2018 г. Този дял щеше да достигне 42% през 2019 г. и 49% през 2020 г., ако секторът не бе изпитал ударите на Африканската чума по свинете (АЧС). АЧС на практика заличи успехите от последните шест години и върна сектора на равнището от 2014 година“, пише в анализа.
Вътрешният пазар на свинското месо у нас остава стабилен въпреки кризата, отчитат още авторите на анализа. Според тях то заема 43% от местната диета в България.
Заради недостатъчното производство всяка година у нас се внасят около 12 хил. тон свинско месо. Най-често се внася от Испания, Германия и Франция.