Бивш зам.-министър е проверяван за натиск върху шеф на държавна фирма

0
Жени Начева, Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-министър на здравеопазването Жени Начева ще бъде проверявана от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради твърдения за оказан натиск върху някогашния шеф на държавното предприятие „БулБио“. Документите по случая вече са изпратени в комисията, съобщиха от здравното министерство.

През 2018 г. Начева е упражнила натиск върху директора на „БулБио“ да сключи договор с конкретна адвокатска кантора заради прекратяване на международен договор за 350 хил. евро., пишат от МЗ. По същото време предприятието е имало договор за правно обслужване с друга кантора на стойност 40 хил. лв.

„Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био-НЦЗПБ“ обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма“, пишат от МЗ.

Оттам са подали сигнали и до МВР заради начина, по който са купувани лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през м. март – април 2020 г.

„Не е провеждано съгласуване със съответните ресорни дирекции и с останалите заместник-министри. Проектите на докладни записки до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на здравеопазването ги е внасял в МС, а като следствие налице са правителствени решения. Доставките по договорите са осъществени месеци след разписания срок, но неустойки няма“, подчертават от министерството.

агенция за подбор на персонал
Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили