Бивш зам.-министър е проверяван за натиск върху шеф на държавна фирма

0
Жени Начева, Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-министър на здравеопазването Жени Начева ще бъде проверявана от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради твърдения за оказан натиск върху някогашния шеф на държавното предприятие „БулБио“. Документите по случая вече са изпратени в комисията, съобщиха от здравното министерство.

През 2018 г. Начева е упражнила натиск върху директора на „БулБио“ да сключи договор с конкретна адвокатска кантора заради прекратяване на международен договор за 350 хил. евро., пишат от МЗ. По същото време предприятието е имало договор за правно обслужване с друга кантора на стойност 40 хил. лв.

„Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био-НЦЗПБ“ обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма“, пишат от МЗ.

Оттам са подали сигнали и до МВР заради начина, по който са купувани лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през м. март – април 2020 г.

„Не е провеждано съгласуване със съответните ресорни дирекции и с останалите заместник-министри. Проектите на докладни записки до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на здравеопазването ги е внасял в МС, а като следствие налице са правителствени решения. Доставките по договорите са осъществени месеци след разписания срок, но неустойки няма“, подчертават от министерството.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили