Близо 200 пожара горят в цялата страна

0
Снимка: БГНЕС

Близо 200 са активните пожари в цялата страна в момента, съобщи в четвъртък сутринта началникът на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. Комисар Николай Николов. По думите му огнеборците ги очаква тежък ден, защото има условия за разрастване на огнищата – високи температури и вятър.

Ден по-рано двама лесничеи загинаха при опит да гасят пожар край санданското село Петрово. Трети е откаран в „Пирогов“ с изгаряния. Досега не е ясно как точно се е стигнало до трагичния изход. Прокуратурата започна разследване, а близки на един от загиналите обясниха, че ще заведат дело, защото лесничеите са изпратени необорудвани и необучени да се борят с огнената стихия.

Пожарът край Петрово, Снимка: БГНЕС

Междувременно пожарът край Петрово продължи да се разраства. В гасенето му се включиха и военнослужещи с техника. Те ще помагат на три места – край Петрово, при гасенето на огъня близо до ивайловградското село Свирачи и при борбата с огъня близо до пловдивските села Старосел и Кръстевич.

Огнен ад в Старосел, пожарът обхвана и къщи в селото (видео и снимки)

„Ако днешният силен вятър и високи температури не допринесат за тяхното разпалване, разчитам, че с подкрепата на армията и горските служители, ще успеем да ги погасим“, заяви пред бТВ Николов.

Така изглеждаше Старосел в сряда.

Ден по-рано пожарът край Старосел взе застрашителни размери. Огънят изпепели общо шест къщи, след като стигна до селото. Изгоря домът на възрастна жена, а очевидци разказаха за покъртителни сцени – местни се опитват да спасят къщите си, пръскайки с обикновени градински маркучи. Част от хората се евакуираха сами, а други обвиниха пожарникарите, че дошли без вода в машините. По разкази на очевидци 90-годишната Мария, чийто дом изгоря, до последно се е опитвала да угаси огъня. Тя е била изнесена от мястото почти на ръце от свой съселянин.

Старосел след пожара. Снимка: БГНЕС

Село Кръстевич пък е в още по-сложна ситуация. От няколко седмици там са на воден режим, който изкара местните няколко пъти на протест.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили