Гешев описа Кирил Петков като нарушител на конституцията

0
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев, който от месеци е ограничил до минимум медийните си изяви, даде интервю за „24 часа“, в което обясни, че политиците, които го атакуват, се държат като „каста богоизбрани в Древния Рим“. Шефът на държавното обвинение отдели специално внимание на вероятния бъдещ премиер Кирил Петков, макар и да не го назова по име. Преди няколко дни Петков заяви, че ще е най-добре Гешев да си подаде оставката.

„Явно трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери – те си подават оставките, а тук си мислят, че е възможно да нарушиш конституцията и да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани, като в Древния Рим, какъвто е техния идеал“, заяви Гешев.

Кирил Петков призова Гешев да си подаде оставката

В момента в прокуратурата има проверка срещу Петков. Тя е заради декларация, която е попълнил преди да стане служебен министър. След това се разбра, че по същото време той все още е бил канадски гражданин. Впоследствие Конституционният съд обяви президентския указ за назначаване на това правителство за незаконен именно заради Петков.

Отношението на Гешев към бъдещия премиер ярко контрастира с това към предишния Бойко Борисов. При всички скандали и съмнения за корупция по време на мандата му прокуратурата не предприе никакви действия, нито пък шефът й го разкритикува публично.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили