„Труд“ се барикадира в редакцията си, обвини държавата в репресия

0
Петьо Блъсков, Снимка: БНР

Репортерите и служителите в редакцията на в. „Труд“ отказват да напуснат помещенията. Главният редактор и собственик на медията Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение, след като в понеделник в редакцията се появи полиция и поиска да я запечати.

До тук се стигна заради спор между „Труд“ и министерството на културата. От ведомството твърдят, че медията им дължи около 150 хил. лв. за наем. Според „Труд“ тази информация не отговаря на истината.

Медията се намира в помещения на министерството на културата, строени за нуждите на Националния институт за паметници на културата. Служителите му обаче така е не влизат там, защото междувременно са отдадени под наем на „Труд“.

Спорът започна преди няколко месеца с идване не власт на служебното правителство. Министърът на културата Велислав Минеков вече потвърди, че ще се стигне до изгонване на медията. В понеделник Блъсков заяви, че това била политическа репресия.

„Каквото искат да правят, не ме интересува! Не мърдам оттук! Това е! Това е гражданско неподчинение!! Утре „Труд“ ще излезе на първа страница с това съобщение. Няма да мръднем! Да дойде полицията и да ни изнесе. Да видят всичките тия, дето се борят за свободата на словото, как администрацията на България заедно с полицията, тероризира един вестник“, заяви Блъсков.