С 82% са се увеличили електромобилите у нас за година, в Русе не плащат данък

0

С 82% са се увеличили електромобилите у нас за година, а хибридите – с 58%, показват данните на МВР. Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у нас са 4614. Значително повече са леките автомобили – хибриди, които ползват освен електричество и конвенционално гориво – 25 467, като от тях преобладават тези във вариант бензин-електричество – 21 842.

В сектор „Пътна полиция“ в Русе са регистрирани 26 електромобила, показва справка в Портала за отворени данни на Република България. 15 от тях са нови, а 11 – употребявани. В Русе собствениците на електромобили паркират безплатно в платените зони и са освободени от данък върху превозното средство.

От кметството в Русе поясниха, че в града има само една действаща зарядна станция-паркомат, собственост на общината. Предстои изграждането на още шест, като от местната управа нямат информация за броя на частните зарядни станции в града. Пред един от хипермаркетите в града има зарядна станция, на която собствениците на електрически автомобили могат да заредят безплатно.

Русенска фирма произвежда и изгражда безплатни зарядни станции за електрически автомобили, съобщи Свилен Максимов, собственик на телекомуникационна компания, разработила проекта и създала за целта мобилно приложение GigaCharger.

„Наша работа е да уредим отношенията с етажната собственост, от където ще вземем ток, както и да инсталираме безплатно зарядната станция, ако всички са съгласни, може да стане за 3-4 дни, обяснява бизнесменът. Фирмата се е насочила към изграждане на бавни зарядни станции като до момента има изградени около 50 в страната и 7-8 в Русе. По думите му минималната надценка между 5 и 10 процента върху цената на електрическата енергия, е печалбата за компанията. Според него зареждането при бързите зарядни станции е скъпо. „Бавното зареждане, което е около осем часа, е равно на изгодно зареждане. Тогава клиентът може да постигне минимална цена за изминат километър. То излиза двойно, та дори и тройно по-евтино, отколкото зареждане на бърза зарядна станция. Отделно, при бързото зареждане се скъсява и животът на батерията“, обясни Максимов.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук