„Дишай, България“ предоставя на Русе устройства за сензорен контрол на въздуха

0
30 години

Активистите на мрежата „Дишай, България“ ще предоставят на Русе устройства за сензорен контрол за замърсяване на въздуха с летливи органични съединения.

Това съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Роман Рачков – автор на разработката, финансирана от организацията „Български фонд на жените“.

Освен на Русе, устройства ще бъдат предоставени на още 6 града от страната – София, Пловдив, Димитровград, Девня, Велико Търново и Благоевград.

Устройствата ще бъдат сглобени и снабдени с необходимия софтуер до края на август, през септември ще бъде осъществено онлайн обучение за тяхното приложение, а от октомври те ще бъдат в полза на местните общности в

В тези населени места има граждански активисти – част от мрежата „Дишай, България“, които могат да се притекат на помощ с устройствата, когато в дадена част на съответния град хората са свидетели на задушливи миризми, възникнали по една или друга причина. Устройствата не са сертифицирани, но чрез тях може да бъде установен замърсителят, уточни Рачков. По думите му, след това стойностите могат да бъдат публикувани в социалните мрежи и да бъдат изпратени писма до регионалната екоинспекция и Регионалната здравна инспекция, които след това ще трябва да упражнят своите контролни функции със сертифицирани професионални станции. „Идеята не е гражданите да бъдат алтернатива на сертифицираните лаборатории, а да разполагат с информация“, каза Рачков. Според него разликата с официалните измерванията ще е до 10%.

Другата цел на проекта е чрез мобилните устройствата да бъде създадена карта във всеки град на потенциалните замърсители, както и какво е състоянието на чистотата на въздуха в различните градски части. Идеята е чрез тези устройства, които представляват малки кутийки, с монтиран в тях контролер, да се активира гражданското общество, което разполагайки с подобен инструмент ще има по ефективен диалог с институциите, каза Рачков.

Проектът трябва да приключи в рамките на три месеца. Стойността му е 3000 лв. Бюджетът покрива разходите за сензори и материали, но доброволци от ИТ-сектора ще се включат в усъвършенстването на софтуера, който ще бъде с отворен код, публично достъпен, така че всеки заинтересован извън мрежата, ще може да го свали и да го изработи сам за себе си, обясни Рачков.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук