Почитат маестро Васил Казанджиев с концерт и световна премиера

0

Концерт, посветен на творчеството и музикалния принос на родения в Русе български композитор, диригент и педагог акад. Васил Казанджиев, ще се състои в зала „България“ тази вечер, съобщават организаторите от фондация „Йордан Камджалов“.

Част от програмата е световната премиера на за пиано и оркестър на Васил Казанджиев „Виртуозни движения“. В програмата са още „Празнична музика „Псалми и ритуали”, както и „Концерт №  9 за пиано и оркестър“ на Волфганг Амадеус Моцарт, любим композитор на маестрото.

„Този концерт е поклон към традицията, към учителите, към тези, които са ни дали “хляба в ръцете”. Този концерт е за историята, за благодарността и за респекта”, казва Йордан Камджалов, който е артистичен директор и диригент на събитието.

Солист на концерта ще е пианистката Надежда Цанова, специализирала в Кралската консерватория в Брюксел и паралелно с това завършила и „Schola Cantorum“ в Париж, където получава най-високото отличие за концертиращ пианист – „Diploma Di Concert“. Тя е носител и на първа награда от международния конкурс за пианисти в Париж „Flame“ през 2013 г.

„Genesis Orchestra“ ще се води от Мони Симеонов, концертмайстор на Симфоничния оркестър на Калифорнийската столица Сакраменто, както и директор на струнния департамент, преподавател по цигулка и камерна музика в Университета на Калифорния, учил в класа на Мидори, където е и неин асистент.

Васил Казанджиев е роден на 10. 09. 1934 г. в Русе в семейството на известния общественик и културен деятел Иван Казанджиев. Започва да учи пиано на 10-годишна възраст при клавирните педагожки Анна Вацова и Катя Рашенова. Първите си композиторски опити прави на 12-годишна възраст и едновременно с това дирижира сформирания по негова инициатива ученически оркестър. През 1949 г. на Първото общобългарско състезание за пианисти и цигулари  получава две награди за композиция. Като ученик в русенската гимназия “Баба Тонка” пише първата си оперета през 1951 г., поставена успешно на русенска сцена.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук