Европейските акции се понижават, но сделката за тавана на дълга подкрепя фючърсите в САЩ

0
Le graphique de l'indice boursier allemand DAX est représenté à la bourse de Francfort, en Allemagne. /Photo prise le 26 mai 2023/REUTERS

Европейските борсови индекси леко се понижиха в понеделник, тъй като нямаха достатъчно динамика при затворени пазари в САЩ и Обединеното кралство, но новината, че САЩ са постигнали споразумение за тавана на дълга през уикенда, поддържаше положителни фючърси на Уолстрийт.

Президентът на САЩ Джо Байдън и водещият републиканец в Конгреса Кевин Маккарти постигнаха в събота предварителна сделка за повишаване на тавана на дълга на федералното правителство, възлизащ на 31,4 трилиона долара, като целта е да се спре неизпълнението на задълженията на САЩ.

Очаква се сделката да донесе само краткосрочно облекчение за пазарите, тъй като притесненията за инфлацията и по-нататъшното повишаване на лихвените проценти остават.

Азиатските акции се повишиха, като токийският Nikkei (.N225) достигна нов 33-годишен връх. Китайските акции обаче се понижиха, след като данните показаха спад на печалбите на китайските промишлени предприятия.

Към 1150 ч. по Гринуич световният индекс MSCI се повиши с 0,1 % (.MIWD00000PUS). Европейските борсови индекси първоначално отвориха с повишение, след което се понижиха, като европейският индекс STOXX 600 се понижи с 0,1 % за деня (.STOXX).

Но фючърсите на Уолстрийт се повишиха, като електронните книжа на S&P 500 се повишиха с 0,3%, а електронните книжа на Nasdaq – с 0,4%. Пазарите в САЩ и Обединеното кралство са затворени в понеделник заради официални празници.

Шестмесечните суапове за кредитно неизпълнение в САЩ се свиха, което означава, че цената на застраховката срещу риск от неизпълнение на американски дълг в краткосрочен план спадна. Но петгодишният суап се повиши, което подсказва известна предпазливост на пазарите по отношение на сделката.

Според Сами Чаар, главен икономист в Lombard Odier, ако сделката за тавана на дълга мине през Конгреса, тогава вниманието на пазарите ще се върне към плановете на Федералния резерв на САЩ за лихвените проценти.

Пазарите са склонни да очакват ФЕД да повиши лихвите с 25 базисни пункта през следващия месец, след което да ги запази стабилни до края на годината.

Предпочитаният от ФЕД измерител на инфлацията – ценовият индекс на разходите за лично потребление – се оказа по-висок от очакваното в петък, а двугодишната доходност в САЩ достигна най-високата си стойност от повече от два месеца след тези данни. В понеделник държавни ценни книжа не се търгуваха.

Доходността на държавните облигации в еврозоната се понижи преди данните за инфлацията в еврозоната, които ще бъдат публикувани в сряда и четвъртък. Доходността на 10-годишните германски облигации се понижи с 10 базисни пункта до 2,435 .

Индексът на щатския долар се понижи с 0,1 % до 104,21 , а еврото беше с малко по-ниско ниво – 1,07165 USD. По време на азиатската търговия доларът за кратко достигна шестмесечен връх спрямо йената.

В Турция лирата достигна ново рекордно ниско ниво спрямо долара, след като президентът Тайип Ердоган постигна победа на президентските избори в неделя, удължавайки все по-авторитарното си управление до трето десетилетие.

Цените на петрола се понижиха, като фючърсите на суровия петрол сорт Брент се понижиха с 0,2 %, а американският суров петрол West Texas Intermediate – с 0,1 %. Златото също не се промени, като се колебаеше близо до двумесечното си дъно от петък.

Изтрочник: reuters.com

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук