Гръцкият Акропол въвежда ограничения за броя на посетители от 4 септември

0

Ако планирате да посетите Акропола в Атина през тази година, подгответе се за нови правила и ограничения. Тази историческа забележителност, която е една от най-големите туристически атракции в Гърция, постоянно се ‘наводнява’ от туристи, достигайки брой от 23 000 посетители през някои дни.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони обяви, че новите мерки са необходими, за да се предотвратят задръстванията и пренаселеността на Акропола – обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

От септември, в Акропола ще бъде въведено ограничение за броя на посетителите. Дневно ще бъдат допускани максимум 20 000 посетители, а също така и ограничение за броя на хората, които могат да влязат на всеки час.

Тези мерки ще бъдат в сила за пробен период от 4 септември и ще бъдат навсякъде въведени от 1 април 2024 година. Г-жа Мендони заяви: „Очевидно туризмът е желан за страната, за всички нас. Но трябва да измислим как прекомерният туризъм няма да навреди на паметника.

Туристите, които идват по организирани екскурзии или от круизни кораби, представляват около 50% от дневния брой посетители на Акропола и прекарват средно по 45 минути в обекта. Според новите правила няма ограничение във времето за посещение.

Акрополът е отворен от 8 до 20 часа през периода между април и октомври и от 8 до 17 часа от ноември до март. Сутрин е най-натовареното време за пристигане на посетители, като половината от пешеходния трафик се наблюдава между 8 часа сутринта и обяд.

Часовете преди затварянето също са популярни за посещения, тъй като има по-малко тълпи. Новата система за влизане ще ограничи броя на хората, които могат да влязат всеки час, като например от 8 до 9 часа сутринта ще бъдат допускани 3000 души, а на следващия час – 2000 души.

Гръцката културна министърка съобщи, че ограничения за посещения ще бъдат въведени и в други популярни археологически обекти в Гърция след обсъждане с туроператори и круизни оператори.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук