Русенецът, покорил най-дълбоката пещера, разказа за оцеляването

1

DCIM101GOPROТова сподели на среща с почитатели и съмишленици във ВН-кафе–библиотеката русенският пещерняк Теодор Кисимов. Той стана първият българин, покорил най-дълбоката пещера в света, Крубер-Вороня, спускайки се до рекордната дълбочина от 2145 метра.

При преодоляването на галерия, пълна с вода, той  влязъл да я преплува натоварен с раница, чиято дръжка се закачила на подводна скала. Дъхът му буквално е бил на свършване, но за късмет на Кисимов, негов колега, плувал зад него, откачил раницата и така русенецът изплувал на повърхността.

Tedi_Kisimov_2„Пещерата не бива да се приема като враг. Освен физическата подготовка, трябва и психологически да си  силен за условията. Човек трябва да се научи да контролира страха си“ заяви Кисимов. И добави, че понякога силата на волята и на самообладанието е по-важна от всичко. За това „премеждие“ той се подготвял 7 години, като основната му мотивация били откривателството и любопитството да е пръв при подземните географски открития.

По време на срещата Теодор Кисимов показа много фотоси на спиращи дъха моменти от пещерата в Кавказ, както и 20-минутен филм, сниман по време на експедицията.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук