Кои са причините да регистрирате търговска марка?

0

Търговските марки дават доста права на притежателите си. Когато говорим за такъв тип интелектуална собственост е необходимо да подчертаем, че такова  право се заявява в патентното ведомство. При решението за регистриране на патент на име е важно да имате подкрепата на юрист или консултант, които да ви дадат ясни насоки за това какво представлява търговската марка, която желаете да заявите като ваша собственост, каква е процедурата за нейната регистрация и как да я защитите. Сложни казуси могат да възникнат и определено това предполага, че ако не сте запознати с някои специфични особености то това безспорно би рефлектирало върху правото ви да патентовате име или друг тип отличителен знак, популярни още като търговски марки.

Видове

Понятието търговска марка е добре познато в съвременния живот. става въпрос за вид интелектуална собственост, която популяризира даден вид услуга, продукт или стока. Самото изражение на марката би могло да бъде под формата на:

  • Знак;
  • Геометрична фигура;
  • Картина;
  • Цветова комбинация;
  • Наименование;
  • Словосъчетание;
  • Комбинация от цифри или друго.

Доста разнородни са вариантите, които могат да дефинират и направят един бранд уникален и лесен за разпознаване от клиентите. Затова за предприемачите е от огромно значение да могат да изберат тази визия, която е специфична, различна и отличаваща ги от множеството. Със сигурност е трудно да се избере онзи отличителен белег или знак, който да решете да патентовате ваша запазена марка. Процеса е сложен, защото не въпрос на индивидуално волеизявление. В случая се налага да бъдат извършени редица проучвателни действия, които да ви гарантират, че желания символ, емблема или друг отличителен знак е свободен и може да бъде заявен като ваша марка.

Как да изберете име?

Обикновено предприемачите избират да регистрират марка, която е под формата на име. Самото име обикновено се припокрива с това на фирмата. За да е лесно запомнящо се ви съветваме да избирате кратки, точни и ясни термини. Освен това колкото по-малко букви се съдържат в името то толкова по-лесно се запомня то. Не бива да обременявате клиентите си, а да се стремите да ги улесните при търсене на вашата стока, продукт или услуга.

Обикновено предприемачите правят грешката да се опитат да копират даден бранд. Имайте предвид, че това може да доведе до автоматичен отказ от страна на патентното ведомство за регистриране на име. Затова е желателно да наемете консултантска фирма, която не само би ви спестила доста неволи що се отнася до това да се предприемат коректни действия, които имат отношение към това да се вземе най-адекватното за вас решение. Приоритетно е да знаете също така, че когато има регистрирана на името на вашата фирма търговска марка то това ви носи някаква правна сигурност. Разполагате с възможността за прилагане на различни способи и принципи за защита, които да ви гарантират, че няма трети лица или конкурентни фирми да злоупотребят със собствеността ви какъвто е патента на име и регистриране на търговска марка, посочват от IPconsulting.

Какви са икономическите ползи от регистрацията?

В Патентното ведомство можете да регистрирате както вее споменахме марка под различни форми. За да заявите своята идентичност навярно сте прогнозирали съответните разходи и икономически ползи от провеждането на това ваше намерение. Не бива обаче за сметка на икономическите облаги да се стремите да подвеждате клиентите си. винаги се стремете да водите една фирмена политика, която е насочена именно към това да сте отворени и ангажирани към потребителя, към който са насочени вашите стоки и услуги. Прочетете още тук.

Това, което можете да извлечете като финансов актив от регистрацията на търговска марка или патентоване на име са:

  • Стабилен пазарен дял сред конкурентите ви;
  • Лесно популяризиране на стоките, продуктите и услугите;
  • Възможност да продадете марката срещу съответната цена;
  • Да сключвате различни договори за реклама и представителство както и други.

Основното е получаването на стабилност, защита и разпознаваемост, което от водещо за развитието на всеки бизнес.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук