Необходимост или излишен разход е регистрацията на европейски патент?

0

Когато става въпрос за действието на патент на територията на България то неговото регистриране се уповава на Закона за патентите и регистрация на полезни модели. Но в света на иновациите и динамиката, в която живеем не бива да се ограничавате само с това да осигурите правна защита на изобретението си с ограничен териториален обхват. Няма как да не сте чували за регистриране на европейски патент. Регистрирането му в Европейското патентно ведомство на практика ви подсигурява по-мащабна от гледна точка на територия защита на интелектуалната ви собственост. Реално изобретателите по този начин биват насърчавани да създават различни иновации, които прекрачват границите на човешкото познание.

Защо Европейски патент?

Преди всичко обхвата на действие е много по-мащабен като териториален обхват, а това на практика никак не е без значение що се касае именно до защитата на интелектуалната ви собственост. По този начин се елиминират рискове от кражби и присвоявания, които биха се отразили на възможността да извлечете максимум ползи от контролирането разпространение и ползване от трети лица на вашия труд.

Има защо да бъде регистриран Европейски патент. На практика това се разглежда като мярка, при която се насърчава и стимулира икономическия напредък посредством прилагането на технологичната новост в някои сектори. Водени от прогреса институциите гарантират на създателите на изобретение, че техния труд ще бъде защитен и точно това е ролята на патента.

Като цяло патентоването на изобретение се приема като:

 • Възможност за предоставяне на изключителна права на изобретателите върху техните произведения;
 • Сигурност и защита в периода на валидност на регистрацията;
 • Патента има стимулиращ ефект върху инвестициите, които се отнасят до развиването на научни дейности;
 • Гарантира се икономически възход в определени сектори, в които изобретението е приложимо.

Обхвата на европейско ниво е водещ за това да бъде разширен кръгозора на действие на защита на интелектуалната собственост.

Същност на регистрацията

В случай, че няма възможност за издаване на гаранции за такава равна защита много изобретатели споделят, че са предпазливи по отношение на даване на гласност за това какво представлява техния труд. Безспорно липсата на Европейски патент е в основата на това да бъдат прекопирани и дори да бъде откраднат и присвоен чужд труд. Това са реални загуби както за самия изобретател така и за индустриите, в които изобретението би могло да се внедри.

Добре е да се обмисли вариант за регистриране, което да бъде с по-широк териториален обхват. Има доста компетентни и с доказан опит консултантски фирми, които биха ви съдействали по отношение на регистрацията на интелектуалната ви собственост на международно ниво. Независимо от това, че се касае за единна система, която максимално улеснява регистрирането то има риск от това да не можете да преминете всички етапи коректно и това да загуби време за корекции.

Ролята на консултантите в случая е водеща що се отнася именно до това да се осигури качествено представителство, спестяващо време и разходи, посочват експертите.

Услуги

Не са малко услугите, които са фиксирани в списъка на експертите по регистриране на Европейски патент. Те включват:

 • Изготвяне на експертиза;
 • Извършване на набор от проучвателни действия, които доказват уникалността на изобретението и неговите икономически ползи от интегриране в промишлеността или сферата на иновациите;
 • Изготвяне на заявка за регистрация;
 • Предоставяне на консултации и съвети;
 • Представителство пред съответните институции;
 • Гарантиране на професионална правна защита;
 • Изготвяне на договори за сътрудничество с различни контрагенти и други.

На практика този тип услуги цели да бъдете максимално улеснени в процеса на регистриране. Важно е вие като създател да се отдадете на реализиране на идеите си, а не да се ангажирате с попълване на документи и други бюрократични подробности. Доверете се на компетентни специалисти, които ще се погрижат труда ви да бъде защитен на международно ниво. Образовайте се още с тази статия.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук