Това твърдят британски изследователи. Те открили, че хората с по-високи нива на омега-3 мастни киселини в организма имат по-голям обем на мозъка в напреднала възраст. Свиването на мозъка е признак за болестта Алцхаймер, която се появява при остаряването на организма ни. Затова експертите препоръчват да се яде риба поне два пъти седмично. Най-богатите източници на хранителни вещества са херингата, скумрията и сардините.
В изследването, продължило осем години, участвали група жени на 70 години. Резултатите показали, че тези, които консумират много риба, имали двойно по-високи нива на омега -3 мастни киселини и с 0,7% по-голям мозък. По-високите нива на тази съставка могат да бъдат постигнати само с добра диета или използване на добавки, но в резултат нормалната загуба на мозъчни клетки ще се забави.