Ех вы кони, ех вы сани…

0
1211
39 години от кончината

Vladimir_vysotsky_graveРоденият на 25. I. 1938 г. в Москва Владимир Висоцки е сред най-известните бардове не само в някогашния Съветски съюз, но и в света. Автор е на около 700 песни и стихотворения, изиграл е 30 филмови роли, изнасял е концерти из цяла Русия и на много места по света, включително и в България. Умира на 25 юли 1980 г., точно когато в Москва се провеждат летните олимпийски игри.

Нито една съветска медия не съобщава за кончината му. Единствен вестник ,,Вечерна Москва” и то три дни по-късно, съобщава тъжната новина. Въпреки това, новината достига до всички краища на Русия и в чужбина, а пред театър ,,Таганка” се стича огромна тълпа.

Съветското правителство по ,,онова” време признава заслугите му като актьор, но музикалното му творчество остава неразбрано и непризнато от комунистическата държава, а голяма част от песните му са забранени.

Някъде там в отвъдното, Висоцки навярно заема мястото, което му се полага по достойнство. Гледайки ни отгоре, той и днес ни прави по-добри, по-принципни, по-човечни и земни, без да ни съди, без да ни задължава.

Навярно там са и китарата, и неизменната цигара, черният хамлетов пуловер и болката по буйните коне, привързани на гроба му.