Новите сметки, по които внасяме осигуровки

0
НАП оспорва акта

За това напомнят от приходното ведомство. Новите сметки са за:

–           Централен бюджет – по тази банкова сметка се превеждат всички задължения за ДДС, годишни и авансови вноски по ЗКПО, включително данъци при източника, авансови, окончателни и данъци при източника на данъка върху доходите на физическите лица и други данъци. По тази сметка се превеждат и глоби и имуществени санкции, наложени от органите на НАП, както и лихвените плащания по просрочени задължения за задължения към централния бюджет. За офиса на НАП в Русе банковата сметка е с IBAN BG91-BUIB-9888-8188-8426-00. Кодът  за плащане на републиканските данъци (приходи на централния бюджет) е 11 00 00;

–           Приходи за социално-осигурителни фондове – по тази сметка се превеждат вноските за ДОО от осигурителите и самоосигуряващите се лица, включително лихвените плащания. За офиса на НАП в Русе нейният номер е с IBAN BG89-BUIB-9888-8588-8427-00  с код  55 11 11 – за плащания за социалноосигурителните фондове към НОИ;

–           Приходи за Националната здравно-осигурителна каса (Вноски за здравно осигуряване) – за внасяне на вноски за здравно осигуряване от осигурителите и самоосигуряващите се лица, включително лихвените плащания. За офиса на НАП в Русе номерът на сметката е с IBAN BG52-BUIB-9888-8688-8428-00 с код 56 11 11 – за здравни вноски (приходи към НЗОК);

–           Вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Всички плащания за ДЗПО продължават да се превеждат с код за вид плащане 58 11 11. Номерът на тази сметка за офиса на НАП в Русе е IBAN BG37-BUIB-7114-8893-5842-00.

Досегашният общ код за вид плащане на данъци и осигурителни вноски, който се ползваше при действието на единната сметка, се закрива.

Важно е да се отбележи, че за всяка от четирите сметки е приложим принципът за погасяване на най-ранното по падеж задължение. Последното правило важи за всеки отделен вид задължение (данък, осигурителна вноска и т. н.)

Образците на платежните нареждания не се променят след измененията в ДОПК. В тях задължително, както и досега, трябва да се попълни информация за задълженото лице и наредителя, код за вид плащане ( обърнете внимание, че за всяка от 4-те сметки съществува отделен код за вид плащане) и сумата с цифри и думи.  Не е необходимо да се посочва период, за който се отнася плащането, защото при постъпването на сумата, тя ще бъде обвързана със задължението с най-ранен падеж. В офиса на НАП в Русе има информационно табло до гишето за банково обслужване с образци на платежните нареждания и указания за използването на четирите нови сметки.

Допълнителна информация за новите моменти в плащането на публични задължения можете да намерите в сайта на НАП или чрез Информационния център на агенцията на infocenter@nra.bg или телефон 0700 18700.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук